Barvy Provence a lesk Azurového pobřeží

od 11 241
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně

Filtr

Trasa

MENTON - PORT GRIMAUD - ST. TROPEZ - FRÉJUS - GRASSE - VERDON - CASTELLANE - VALLAURIS - ANTIBES

Svozové trasy

A, A1, B, D, E2

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách.

2. den

Dnes strávíme celý den v MENTONU, malebném městě, které je nejteplejším letoviskem Azurového pobřeží, a často vyhrává první místo v soutěži o nejrozkvetlejší město Francie. Daří se tu subtropickým květinám a rostlinám, které jsou ozdobou každé zdejší zahrady, a tak není divu, že prohlídka zdejších palácových zahrad patří k jednomu ze způsobů, jak si Menton užít a vychutnat. Při naší návštěvě Mentonu uvidíme četné parky a zahrady jako je Les Colombieres, Botanickou zahradu, Muzeum hradeb, Muzeum Jeana Cocteau, secesní tržnici a mnohé další. Budeme mít také možnost vykoupat se na tomto italsko-francouzském pomezí. Ve večerních hodinách přijedeme na ubytování.

3. den

Zatouláme se do PORT GRIMAUD, města, kterému se přezdívá „Francouzské Benátky“. Port-Grimaud je svět sám pro sebe. Uzavřený závorou a s několika mohutnými vstupními branami, nabízí svět, kterému vévodí vodní hladina a luxusní jachty. Město bylo vybudováno na uměle nasypaných molech a nabízí se zde možnost projížďky na vlastnoručně řízených lodičkách. Budeme mít možnost lodního výletu do ST. TROPEZ, které proslavil král francouzských komiků Louis de Funés v sérii svých úspěšných komedií. Skutečné St. Tropez však představuje především přístav luxusních jachet plavících se pod nejrůznějšími světovými vlajkami a luxusní vily na soukromých pozemcích. Zastavíme se ve FRÉJUS, kouzelném přístavním městě, které založil již v roce 49 před naším letopočtem římský císař Julius Caesar. Fréjus je nazýváno Pompejemi v Provence, a to právě kvůli všudypřítomným římským pozůstatkům.

4. den

Po snídani se vydáme do vnitrozemí Provence. Zastavíme se v parfumerii v GRASSE, kde navštívíme muzeum parfémů a budeme mít možnost výhodných nákupů. Grasse je hlavním městem světové kosmetiky. V 18. století už bylo Grasse světovým centrem kosmetiky a tím zůstalo dodnes. S použitím dovážených květin, jako je například pačuli, stejně jako z obrovského množství místně pěstovaných květů, se zde vyrábí esence, které jsou pak prodávány do nejprestižnějších módních salonů. Poté se vydáme do nejpůvabnějšího francouzského, a možná evropského VERDONSKÉM KAŇONU. Tento nejhlubší kaňon ve Francii bývá označován jako menší bratr amerického Grand Canyonu. Po Martelově stezce nás čeká sestup na samotné dno údolí. Budeme si moci užít celodenního koupání, nebo pěšího výšlapu 14 km túrou obklopeni 500-1000 m vysokými kolmými skalními stěnami. Po cestě zpět na ubytování se zastavíme v horském středisku CASTELLANE, v centru horalů, horolezců a vysokohorských turistů, na nákupy a případnou večeři.

5. den

Poslední den našeho programu zahájíme prohlídkou města keramiky VALLAURIS, kde navštívíme bizarní hrob slavného herce Jeana Marais a jeho muzeum, připomeneme si pobyt Pabla Picassa a seznámíme se s provensálskou keramikou. Dále se vydáme na cestu do ANTIBES, dle Victora Huga do „Domova slunce a krásných žen, kde všechno zpívá.“ Neopomeneme navštívit místní provensálské trhy a obchody, kde budeme moci zakoupit tapenády, olivy, vína, oleje a další místní dobroty. Až do večerního odjezdu do ČR budeme relaxovat na místních plážích.

6. den

Příjezd do Brna v odpoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 3× ubytování v hotelu ve dvoulůžkových pokojích, 3× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytovou taxu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 80 €.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (2 990 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Poznámka

Předpokládaný odjezd z Brna - 13:00, plánovaný příjezd do Brna 13:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.