Filtr

Trasa

Sète – Narbonne – Albi – Lastours – Caunes-Minervois – Carcassonne – Puilaurens – Peyrepertuse – Quéribus – Perpignan – Castres – Sète

Svozové trasy

A, B, C, D, E, F, H

1. den

Odjezd z Brna cca v 5 h přes Německo do Francie. Ubytování v hotelu v okolí Lyonu.

2. den

Kolem poledne přijedeme k moři a vykoupeme se na plážích Languedocu v okolí Sète, ležícího na hranici Provence a Languedocu. Odpoledne prohlídka města Sète, díky nespočtu vodních kanálů přezdívaného "Benátky Languedocu". Tento významný přístav zabezpečuje lodní spojení s Afrikou, což městu dodává jedinečný exotický ráz, který je patrný například z místní tradiční kuchyně. Do moře tu také ústí známý kanál du Midi, jehož část si máme možnost prohlédnout z paluby vyhlídkové lodi. Večer odjedeme do NARBONNE. Za dob Římanů bylo město hlavním centrem provincie Gallia. Svůj význam město neztratilo ani v pozdějších dobách, kdy již počátkem 14. století tu vyrostla velkolepá gotická katedrála Sv. Justa. Večer se ubytujeme v hotelu.

3. den

Dopoledne navštívíme starobylé město ALBI, které drží hned několik prvenství v podobě mostu Pont Vieux již z počátku 11. století nebo katedrály Sainte-Cécile považované za nejmohutnější cihlovou stavbu světa. Ve 13. století si Albigenští zřídili vlastní formu křesťanství označovanou jako Kataři, která se začala šířit do celého kraje až do té doby, než byla bez milosti vypleněna trestnou křížovou výpravou. Jedním z katarských hradů je i zřícenina hradou LASTOURS u řeky Orbiel. CAUNES-MINERVOIS je kouzelné středověké městečko s úzkými klikatými uličkami, dochovanou částí středověkého opevnění a unikátním románským klášterem. Nejznámějším hradem starých Katarů je však opevněné město CARCASSONNE. Z jeho monumentálních hradeb se nám naskytnou fantastické výhledy do kraje. Večeři máme možnost spojit s ochutnávkou místních specialit jako Husí játra na sto způsobů nebo naložené kačení stehýnko. Návrat na ubytování.

4. den

Dopoledne věnujeme poznávání některých z jižních katarských hradů PUILAURENS, PEYREPERTUSE a QUÉRIBUS nacházejících se na strmých svazích západních Pyrenejí. Během prohlídky si připomeneme pohnutou historii Katarů a tradice tohoto drsného, avšak velice krásného horského kraje. Odpoledne navštívíme město PERPIGNAN, kde svoji pozornost zaměříme na Palác mallorskýc králů a gotickou katedrálu de Saint-Jean. Že není život jen o poznání duševním, se sami přesvědčíme během degustace místních vín a znamenitých sýrů. Zbytek dne věnujeme koupání a relaxaci u moře.

5. den

Dopoledne zavítáme do gaskoňského města CASTRES. Jedinečnou atmosféru městu dodávají staré domy, jakoby vyrůstající přímo z řeky Agout. Největší pozoruhodností je však Goya, muzeum shromažďující největší sbírky španělského malířství ve Francii. Před odjezdem domů máme možnost ochutnat vyhlášený francouzský koňak Armagnac. Až do večerního odjezdu se budeme věnovat dalšímu poznávání města Sète a koupání a relaxaci u moře.

6. den

Příjezd do Brna cca v 18 h.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, místní poplatky, 4x ubytování v hotelích ve dvou až třílůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím, 4x snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

storna a LV viz s. 1 katalogu, vyhlídkovou plavbu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 90 €.

Příplatky

pojištění A, B, C.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.