Levandulová Provence plná barev a vůní

od 10 991
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně

Filtr

Trasa

CANNES - LÉRINSKÉ OSTROVY - SAINT TROPEZ - PONT DU GARD - TARASCON - SAINT RÉMY EN PROVENCE - SAINT PAUL DE MAUSOLE - GLANUM - AVIGNON - GORDES - VILLAGE DES BORIES - NOTRE-DAME DE SÉNANGUE - LUBERON - PONT JULIEN - ROUSSILLON - FONTAINE-DE-VAUCLUSE - MARSEILLE - FRIOULSKÉ OSTROVY

Svozové trasy

A, A1, B, D, E2

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách.

2. den

Program dnešního dne zahájíme v CANNES - městě filmových hvězd a festivalů. Najdeme zde otisky dlaní známých herců na dlažbě kolem Festivalového paláce i proslulé schody s červeným kobercem, na kterých stála nejedna slavná celebrita filmového plátna. Procházka po promenádě Croisette a podél luxusních hotelů nás okouzlí svou jedinečnou atmosférou. Prohlédneme si mimo jiné Staré město a čtvrť Le Suquet, kasino a místní pláže. Poté nás čeká plavba lodí do LÉRINSKÉ OSTROVY. Větší ostrov Ste-Marguerite ukrývá pevnost, v níž byl vězněn tajemný „muž se železnou maskou“. Menší ostrov St-Honorat je domovem starobylého cisterciánského kláštera, který byl ve středověku jeden z nejdůležitějších v Evropě, kde dodnes žijí mniši. Krátce se zastavíme v SAINT TROPEZ na prohlídku luxusního přístavu a slavné četnické stanice. Ve večerních hodinách přijedeme na ubytování.

3. den

Po snídani zavítáme k viaduktu PONT DU GARD (UNESCO), k antickému krasavci, který je 49 m vysoký, 274 m dlouhý a na jeho výstavbu bylo zapotřebí 50 tisíc tun kamene, přičemž některé kvádry váží až šest tun. A hlavně, celý most byl postaven bez malty. Tento technický unikát je po Eiffelově věži a zámku ve Versailles třetím nejnavštěvovanějším místem ve Francii. Dále se zastavíme ve městě TARASCON. Místní mohutná nedobytná pevnost Tarascon přípomíná pověstnou Bastillu, která je spojována s legendou o bájné příšeře. Zavítáme rovněž do městečka SAINT RÉMY EN PROVENCE, rodiště nejslavnějšího proroka všech dob – Nostradama. V blízkém sanatoriu pro duševně slabé SAINT PAUL DE MAUSOLE strávil zbytek svého života Vincent van Gogh. Vznikla zde řada obrazů, které v jeho díle patří k těm nejzásadnějším. Navštívíme unikátní archeologický areál římského města GLANUM. K večeru se přesuneme do AVIGNONU a společně si toto krásně nasvětlené historické město půjdeme prohlédnout. Spatříme slavný papežský palác i další neméně slavnou památku - Avignonský most, řadu opevnění, kostelů a kaplí, které městu dodávají jedinečnou atmosféru.

4. den

Dnes budeme mít program v nejkrásnější části Provence plné rozkvetlých levandulových polí. Nejprve navštívíme nejmalebnější a nejfotografovanější francouzskou skalní vesničku GORDES. Nedaleko Gordes stojí skanzen VILLAGE DES BORIES (UNESCO). Lidově zvané „galské chýše“ obývané ještě před 100 lety – jsou postaveny z lomového kamene nasucho bez malty. Skanzen tvoří skupina 29 kamenných domů a uvnitř jsou zařízeny jako muzeální expozice. Severně od Gordes, v údolíčku mezi skalami porostlými pokroucenými duby, se sevřené levandulovými poli rozkládá cisterciácké opatství NOTRE-DAME DE SÉNANGUE. Klášter je nádhernou ukázkou románského slohu a po právu jednou z nejvyhlášenějších církevních památek Provence. V srdci přírodního parku LUBERON navštívíme muzeum věnované provensálské endemické levanduli. Budeme si moci prohlédnout výstavní místnost se sbírkou, která je provede příběhem levandule od 16. století do dnešních dní, seznámit se s botanickými odrůdami levandule v přilehlé zahradě a zhlédnout videoprojekci o pěstování, sklizni a zpracování levandule od sázení až po destilaci esenciálního oleje. Součástí muzea je také butik plný levandulových produktů, zejména v podobě přírodní kosmetiky. Dále se zastavíme u monumentálního římského mostu PONT JULIEN. Naše další kroky nás zavedou do pastelových hornin v provensálském Coloradu - ROUSSILLONU. Roussillon se po právu honosí titulem jedné z nejkrásnějších vesnic Francie. Město posazené na výběžku okrové skály shlíží poklidně do kraje a krásně kontrastuje se spoustou zeleně, která ho obklopuje. Kdysi v okolí bývalo jedno z největších nalezišť okru (přírodního barviva) na světě a těžilo se tu hned 17 jeho odstínů od světle žluté až po fialovou. Však také všechny odstíny můžeme spatřit na fasádách zdejších domů. Ve FONTAINE-DE-VAUCLUSE, kde žil a tvořil slavný Francesco Petrarca, spatříme největší vyvěračku v Evropě - až 90 000 litrů vody za sekundu tryská z podzemní řeky u paty útesu. Ve večerních hodinách odjedeme na ubytování.

5. den

Dnes náš čeká celodenní program v hlavním městě Provence – v MARSEILLE. Druhé největší město a nejvýznamnější přístav Francie bylo velkým střediskem už ve starověku a po staletí představovalo bránu k Blízkému východu. Tuto slávu připomíná Starý přístav, kde najdeme hned několik muzeí historie a námořnictví. Nalezneme zde uličky plné typických marseilleských hospůdek, ve kterých budeme moci ochutnat „plody moře“ nebo místní rybí specialitu „bujabézu“. Spatříme baziliku Notre Dame de la Garde a pokocháme se fascinujícím pohledem na město i přilehlé ostrovy. Budeme mít možnost jízdy vyhlídkovým vláčkem k bazilice Notre Dame de la Garde na kopci, odkud se pokocháme fascinujícím pohledem na město i přilehlé ostrovy. Odpoledne se dostaneme lodí na FRIOULSKÉ OSTROVY. Jde o skupinu několika malých neobydlených kamenitých ostrovů, na nichž stojí několik tvrzí, bývalé vězení a jsou zde i malé pláže, kde se budeme koupat a relaxovat. V podvečerních hodinách odjezd do ČR.

6. den

Příjezd do Brna v odpoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 3× ubytování v hotelu ve dvoulůžkových pokojích, 3× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytovou taxu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 130 €.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (2 990 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.